“Bir psikoloğa gitmem lazım.”
“Acaba benim neyim var?”
“Herkesi dinliyorum ama ben kimseyle konuşmuyorum.”
gibi cümleler kurmuş veya duymuşsunuzdur. Bu tarz cümleler bir ihtiyaç dolayısıyla kurulmuş ve bir şeylerin yolunda gitmediği hissediliyor olabilir. Bu gibi durumlarda tanımadığımız, alanında uzman bir profesyonel ile hayatın akışını paylaşmak, yolunda gitmeyen durumları ele alıp birlikte değerlendirmek, önümüzde tıkalı olan yolları genişletip oralardan nasıl geçebiliriz, o yolda nelere ihtiyacımız var, yanımıza neleri alıp neleri bırakmalıyız farkındalığını sağlayacaktır. .
“Benim sorunum çok da büyük bir şey değil.”, “İnsanlar nelerle uğraşıyor, benim sorunum çok saçma” diye düşünüyor olabilir ve bunun psikoloğa gitmek için yeterli bir sebep olup olmadığını sorguluyor olabilirsiniz. Unutmayın ki herkesin problemi, acısı biriciktir ve kimsenin sorunu ile kıyaslanamaz. Başvurduğunuz her psikolog da konuyu bu hassasiyetle ele alacak ve size ve probleminize o şekilde yaklaşacaktır.
Bir şeylerin yolunda gitmediği durumlarda, bir uzman desteği gerekli mi konusunda bizlere yardımcı olabilecek bazı değerlendirme kriterleri mevcut.
“Halihazırda yaşadığım problem benim günlük akışımı, işlerimi etkiliyor mu? Yapmam gerekenleri sekteye uğratıyor mu?
Bu problemi ne sıklıkla yaşıyorum? Örneğin günde 2-3, haftada 1-2, ayda 1 defa gibi.
Yaşamış olduğum bu sorunun şiddeti nedir? Çok yoğun olarak hissettiğim/deneyimlediğim bir durum mu?”
bu sorulara verdiğiniz cevaplar kendi içinizde değerlendirme yapma konusunda ufak bir rehber olacaktır. Yanıtlarınız problemi, günlük işleyişinizi etkileyecek düzeyde, çok sık ve yoğun olarak yaşadığınız yönünde ise bir uzman ile görüşmekte fayda var.
Bu noktada sizlere Kardelen Psikoloji psikologları olarak yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.
Sağlıkla kalın…
Psikolog Melike İPEK YILDIRIM